Źle przeprowadzona dieta redukcyjna niesie za sobą wiele konsekwencji. Obok dużej szansy na efekt jojo mogą się również pojawić niedobory w składnikach pokarmowych. Błędy dietetyczne mogą np. osłabić włosy, skórę i paznokcie.
Kiedy decydujemy się na dietę redukcyjną, to pamiętajmy, że jedzenie to nie tylko kalorie. Oczywiście, deficyt kaloryczny jest potrzebny, żeby redukować masę ciała, ale to nie jedyna rzecz, o której trzeba w tym czasie pamiętać. Jedzenie to również (a właściwie to przede wszystkim) witaminy i składniki odżywcze, których nasz organizm potrzebuje. Duży deficyt kaloryczny oznacza mniej wszystkiego, od kalorii po witaminy. Organizm nie ma szansy właściwie odżywić się w całości. Wtedy pojawiają się niedobory i pierwsze sygnały w postaci gorszej kondycji skóry, wypadających włosów i łamliwych paznokci. Dlaczego tak się dzieje?
Kaloryczność
Włosy są szczególnie wrażliwe na zbyt niską kaloryczność diety i najczęściej jest to jeden z pierwszych objawów, że coś jest nie tak. Komórki mieszków włosowych dzielą się szybko i potrzebują stałych dostaw energii. W przypadku diety, która dostarcza ok. 1000 kcal włosy staja się łamliwe, wypadają, robią się słabsze i cieńsze.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
Restrykcyjne diety bardzo często ograniczają ilość spożywanego tłuszczu, dotyczy to również nienasyconych kwasów tłuszczowych jak omega-3 i omega-6, które mają m.in. funkcję budulcową komórki. Skóra to nasza bariera ochronna, jednak, żeby mogło tak być musi być odpowiednio zbudowana. Żeby warstwa wodno-lipidowa spełniała swoją funkcje potrzebuje kwasów tłuszczowych. Jeśli w diecie nie ma odpowiedniej ich ilości skóra staje się sucha, napięta, ma tendencję do pęknięć i zaczerwienień. W takiej sytuacji łatwiej dochodzi do podrażnień, stanów zapalnych, mogą też nasilać się dotychczasowe problemy z cerą.
Białko
Białko to budulec, bez niego nasze ciało nie jest w stanie sprawnie działać. Dlatego jeśli dieta jest niedoborowa, to cierpi na tym cały organizm. Kluczowa jest regeneracja najważniejszych narządów, ale włosy, skóra czy paznokcie nie są najważniejszym elementem przetrwania w sytuacji głodu (a tak zbyt restrykcyjną dietę traktuje nasz organizm), dlatego ich kondycja szybko się pogarsza. Paznokcie stają się kruche i łamliwe, natomiast włosy stają się matowe i wypadają.
Witaminy i składniki mineralne
W przypadku witamin niedobory mogą pojawić się nawet przy wyższej kaloryczności, ale nieodpowiedniej jakości jedzenia. Za właściwe utrzymanie jędrnej i nawilżonej skóry odpowiada m.in. witaminy z grupy B, w tym biotyna i kwas foliowy.
W przypadku zbyt małej ilości żelaza odbije się to na kondycji włosów, również skóra stanie się bledsza, bardziej “papierowa” i bez blasku. O właściwą barierę ochronną naskórka odpowiada cynk, dlatego w przypadku jego niedoboru mogą pojawiać się stany zapalne skóry.
Nawet najdroższe kremy i zabiegi kosmetyczne nie pomogą, jeśli o urodę nie zadbamy również od środka. Stosując restrykcyjną dietę będzie niezwykle trudno dostarczyć organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje. Podobnie w dietach, które mają wiele wykluczeń, bo wtedy rośnie ryzyko niedoborów konkretnych witamin i składników odżywczych.