Dutch baby to zdrowsza alternatywa dla smażonych naleśników, nie wymaga też stania z patelnią w ręce. Pieczony naleśnik jest łatwy w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się jako obiad, drugie śniadanie do pracy lub podwieczorek. Jeśli użyjesz mleka roślinnego, to możesz go podać nawet maluszkowi, który ma mniej niż rok.
Składniki:
1 szklanka mleka
3 jajka
1 łyżeczka słodziwa, którego używasz (można pominąć i podać z owocami)
1 szklanka mąki (możesz łączyć różne mąki lub wybrać pszenną razową albo owsianą)
2 garści owoców – świeżych lub mrożonych, w zależności od tego, co masz w domu.
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 220 stopni. Mleko, jajka i słodziwo wrzuć do miski, połącz składniki (nie musisz używać miksera), dodaj mąkę, znów wymieszaj. Masę wylej do foremki (ja użyłam silikonowej więc nie musiałam jej natłuszczać, jeśli masz zwykłą formę, lepiej to zrobić), posyp owocami (te większe pokrój na kawałki). Ja czasami posypuje całość słonecznikiem lub płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut. Naleśnik wyrośnie, a po wyjęciu z piekarnika spektakularnie opadnie, tak ma być! Jeśli do ciasta nie dodałaś cukru/miodu to możesz podać naleśnik np. z tartym jabłkiem i cynamonem.