„Proszę stosować dietę lekkostrawną” – te słowa często słyszą pacjenci po różnych zabiegach chirurgicznych. Pierwsze skojarzenie dotyczy tłustego i smażonego, ale na tym kończy się wiedza podstawowa. Jakie są zalecenia diety lekkostrawnej, kiedy ją stosować?
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie są zasady diety lekkostrawnej
- Kiedy warto stosować dietę lekkostrawną
- Jakie są produkty zalecane i przeciwwskazane przy diecie lekkostrawnej
Dieta lekkostrawna to pewna modyfikacja „zwykłej”, pełnowartościowej i zbilansowanej diety dla zdrowej osoby. Główna różnica polega na tym, że ograniczamy produkty tłuste i ciężkostrawne. Dodatkowo rezygnujemy ze smażenia. Można powiedzieć, że oszczędzamy układowi pokarmowego nadmiaru wrażeń i pracy.
Kiedy stosować dietę lekkostrawną?
Ten typ żywienia kojarzy się z jedzeniem szpitalnym i pooperacyjnym. Faktycznie sporo w tym prawdy. Dieta lekkostrawna ma odciążyć układ pokarmowy, bo posiłki są lżejsze, przez to proces trawienia jest łatwiejszy.
Kiedy stosować dietę lekkostrawną?
- U starszych i małych dzieci,
- U wracających do zdrowia po operacjach i zabiegach,
- U chorych podczas infekcji z gorączką,
- W przypadku chorób przyzębia,
- Po wycięciu woreczka lub z chorobami wątroby
- Przy stanie zapalnym jelit i błony śluzowej żołądka.
Dieta lekkostrawna najcześciej jest zalecana przez lekarza czasowo (po zabiegach, w czasie infekcji) lub jako stały model żywienia.
Jakie są zasady diety lekkostrawnej?
Kluczowe jest to, żeby posiłki były lżejsze i łatwiejsze do strawienia dla organizmu. Jak to zrobić? Przede wszystkim rezygnujemy ze smażenia i duszenia z dodatkiem tłuszczu. Możemy za to jedzenie ugotować (w wodzie, na parze, w wolnowarze), upiec (w rękawie do pieczenia). W pieczeniu chodzi o to, żeby nie powstała „chrupiąca skórka”. Unikamy też obsmażania i dodawania zasmażek. Jeśli chcemy dodać jakiś tłuszcz do potraw, to najlepiej jeśli zrobimy to bezpośrednio przed podaniem ponieważ potrawy nasiąknięte tłuszczem są trudniej trawione.
Ważnym elementem diety lekkostrawnej jest również regularność posiłków i wielkość porcji. Pamiętajmy, że zależy nam na łatwiejszym i lżejszym trawieniu, dlatego należy unikać długich przerw między posiłkami. Po wielogodzinnej przerwie jest znacznie większa szansa, że zjemy za dużo na raz. Dodatkowo „na głodzie” gryziemy pokarm niedokładnie. W rezultacie mamy ciężkostrawny posiłek.
Zwróćmy też uwagę na przyprawy i temperaturę posiłku. Intensywne przyprawy nie są wskazane w diecie lekkostrawnej, natomiast bardzo zimny lub bardzo ciepły posiłek może podrażnić przewód pokarmowy.