Zaletą tego deseru jest to, że można go modyfikować w zależności od tego, co akurat mamy w lodówce i szafkach. Deser chia można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły (pamiętaj o pudełku z uszczelką).
Nasiona chia są podstawą tego dania, zalewamy je ulubionym mlekiem roślinnym, dodajemy dwa rodzaje owoców i nasiona. W moim przypadku było mleko migdałowe, banany, maliny i słonecznik. Możesz wykorzystać ulubione owoce sezonowe lub mrożone. Do tego dodaj słonecznik, migdały, pestki dyni, orzechy nerkowca lub laskowe. Po prostu zajrzyj do swoich zapasów i skomponuje swój ulubiony zestaw.
Nasiona chia to dobre źródło zdrowych tłuszczów, wapnia i żelaza. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek i koktajli.
Przepis na deser chia:
– 3 łyżki nasion chia
– mleko roślinne ok. 0,5 szklanki
– garść malin
– pół banana
– łyżka ziaren słonecznika
Nasiona chia zalać mlekiem (na 1 łyżkę ziaren przypada ok. 4-5 łyżek mleka) i odstawić na jakiś czas, żeby nasiona napęczniały. Spokojnie można zrobić to wieczorem przed pójściem spać, a rano dokończyć deser i zabrać do pracy. Pokroić banana, dorzucić maliny i słonecznik.
Wartość energetyczna:
Białka: 12 g
Tłuszcze: 17 g
Węglowodany: 31 g
Błonnik: 16 g
Kalorie: 334