Przyznajcie się, kto lubi ciacho do kawy?
Specjalnie dla Was zdrowsza wersja brownie. Pokochacie wersję z burakiem, który jest niewyczuwalny, ale sprawia, że ciasto jest wilgotne. Sprawdźcie przepis i smacznego.

Brownie z burakiem
Składniki:
1 duży ugotowany burak lub 3 małe (gotowe, ugotowane buraki można kupić np. w Lidlu)
1 szklanka mielonych płatków owsianych
2 łyżki miodu
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki karobu
Przygotowanie:
Zmielone płatki, czekoladę, karob, orzechy i proszek do pieczenia wrzucamy do jednej miski, natomiast mokre składniki czyli jajka, startego na drobnych oczkach buraka, miód plus cynamon mieszamy. Dodajemy suche składniki, mieszamy szpatułka do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem i pieczemy ok. 20-25 min w 180 stopniach (góra-dół).
Dla niecierpliwych: można wymieszać od razu wszystkie składniki mikserem, ale należy pamiętać o tym, żeby pokruszoną czekoladę i orzechy włoskie dodać na koniec i wymieszać łyżką.

Brownie z burakiem – składniki

Brownie z burakiem – składniki suche

Brownie z burakiem – składniki mokre

Brownie z burakiem

Brownie z burakiem